Belevingstochten

Ik wil je graag meenemen om je de natuur te laten beleven. Met een groep gaan we naar een boom, een hunebed of een andere krachtplek in de natuur. Daar doen we oefeningen die je helpen in het 'nu' te komen en je open te stellen voor de natuur. Je kunt de energie voelen. En wie weet vind je een antwoord op je eigen vraag. Meer...

 

Wat de natuur je geeft. Rust

De natuur geeft rust, die vraagt je niet of je wilt veranderen. Veel mensen zoeken de natuur op om tot rust te komen. Maar mensen praten vaak in de natuur.

Inzichten

Je wordt gevoeliger. Als je stil bent hoor je wat de natuur te zeggen heeft.
Een inzicht van mij bij de Dikke Boom van Verwolde: hardheid is geen kracht; en kracht is geen hardheid. Ik ervaarde de krachtige energie van de boom en zijn liefdevolle zachtheid.
Een inzicht tijdens mijn vision quest: verbinden geeft ruimte; bij binden zit je vast.

Eenheid

Alles is één. In de natuur kun je dat het makkelijkste ervaren.

Energie, kracht

Als je je openstelt voor de natuur kun je de kracht en de energie er voelen.

Tijdens een ervaringstocht kom je er aan toe de natuur aandacht terug te geven en niet alleen te nemen.

Belevingstochten zijn tochten en rituelen in de natuur

Je krijgt de kans de natuur te beleven via spel, bewust lopen, doelloos lopen, geblinddoekt lopen, zitten, breed kijken, je opent je zintuigen...

Voel je de energie van deze boom? Is er verschil met die van de andere boom? Via oefeningen contact maken, vanuit je hart, je openen en verbinden met de energie van een eeuwenoude boom.

Hunebedden behoren tot de krachtigste plekken van Nederland. Ook daar doen we oefeningen, vergelijkbaar met die tijdens de tochten naar bomen. Laat je door de stenen inspireren en luister wat ze te vertellen hebben.

Andere belevingstochten: Sjamanistische rituelen of een labyrinth lopen

Sjamanistische rituelen kunnen binnen of buiten plaats vinden, en worden door het jaar heen aangeboden. Bijvoorbeeld een ritueel rond de jaarwisseling om te voelen wat jouw hartewensen zijn voor het nieuwe jaar.


Waar het doolhof een weg van keuzes is, is het labyrint een weg naar binnen, naar de Bron, dat wat weet. Je loopt het labyrint met een eigen vraag of thema.

Oefening om je te openen

Word je bewust van je voeten op de grond, van je lichaam, je ademhaling. Stel je energieveld voor als een zeepbel helemaal om je heen. Open je kruinchakra en trek een lijn naar de kosmos, de zon en de sterren. Stel je voor dat de energie van de zon en de kosmos via je hoofd je lichaam binnenkomt. De energie vult je met licht, stroomt door je lijf heen en gaat via je voeten naar de aarde. Daarbij neemt hij alles mee wat je niet meer nodig hebt. Het wordt door de aarde getransformeerd.

 

Stel je voor dat er een koord vanuit je stuitje de aarde ingaat, naar het middelpunt van de aarde. Vanuit het middelpunt van de aarde neem je energie op. Je laat die opwaarts via je voeten door je lichaam en via je kruin naar buiten vloeien. Daar valt het om je heen terug naar de aarde.

 

Ook bomen halen hun energie via hun takken uit de kosmos en met hun wortels uit de aarde. Dat is hun energieveld.

Reacties Amalin Vogelaar:

Ik heb met Godelieve een bomenreis gemaakt in Engeland en een bomendag in Nederland. Godelieve is voor mij een mooie mix van bevlogenheid en enthousiasme in het delen van wat we zien, en tegelijkertijd is Godelieve in verbinding met die natuur op een heel respectvolle en liefdevolle manier. Dat raakt mij enorm en ik kom automatisch in een soort van verstilling waardoor ik me heel dicht bij de natuur en bij mezelf voel.

Marleen Burgers:

Een paar jaar geleden heb ik het geluk gehad deel te kunnen nemen aan een van de eerste tochten die door Godelieve van Gent van Green Whisperings is georganiseerd. Een tocht door de prachtige natuur van Zuid Engeland waar de spiritualiteit goed voelbaar was. Hier werden we door Godelieve langs eeuwenoude bomen en prachtige plekken geleid. Daar had ik het gevoel dat de tijd wegviel en ik een intens bewustzijn van contact met de bomen, de natuur en met mezelf ontstond.
Dankzij de deskundige begeleiding van Godelieve was het een inspirerende reis.

Reactie Bomenreis Engeland, Eva Vlasman:

Door de bomenreis in Engeland naar de eeuwenoude bomen, ben ik sindsdien alle bomen anders gaan ervaren. Een cadeautje. Na de eerste eeuwenoude boom in Engeland wilde ik alleen maar naar de volgende boom, niet meer afgeleid door overige interessante zaken.

 

Godelieve deelt haar liefde voor bomen met je door zorgvuldig één boom tegelijk te bezoeken en daar contact mee te maken. Je kunt niet anders dan ook van die boom gaan houden.

 

Ervaring met stenen

Nadat we een tijdje stil hadden gezeten bij en op de giga grote steen in de heide, hadden we moeite afscheid te nemen. Het liefste had ik hem achter op de snelbinders van de fiets gedaan en meegenomen. "Nog één aaitje dan... "

Reactie Natuurbelevingsdag, Bianca Schipper:

Ik heb in de herfst, op een mooie zonnige dag, een natuurbelevingsdag met Godelieve doorgemaakt.

 

Je kunt je haast niet voorstellen hoe mooi en verfijnd het kleinste stukje boomstronk is als je de tijd neemt om het aandachtig en van dichtbij te bekijken. Ik weet nog dat ik geraakt werd door de schoonheid van de mini-tuintjes die Godelieve mij hier en daar liet zien: zo verfijnd, zo lief, zo perfect. Vooral het bewust stilstaan bij wat er te zien, horen, proeven en ruiken is in het bos, is me bij gebleven. Pas dan zie je dat er zoveel moois te zien is.

 

Ik ben me ervan bewust geworden hoe ik tijdens een normale boswandeling snel voorbijloop aan de meest bijzondere dingen in de natuur, en eigenlijk doe ik dat in het dagelijks leven dus ook. Stilstaan, mediteren op een mooie plek, echt voelen, je zintuigen gebruiken, dat verruimt je waarnemingsvermogen en levert je prachtige ervaringen op. Eigenlijk was de dag dan ook zowel een natuurbeleving in een mooi herfstbos als een bewustwording van wat aandachtig omgaan met alles om je heen met je kan doen.

Reactie de lucht in een spiegeltje, Corine:

Als je met Godelieve op stap gaat in de natuur, dan maak je je op voor een soort vakantiedag! Je proeft de natuur door stil te lopen, te luisteren, te kijken, te voelen en allerlei leuke ideeën geeft ze zorgzaam en zorgvuldig aan om, niet geforceerd, daar te zijn.

 

Ik zal nooit vergeten, want heel vaak als ik omhoog naar de topjes van de bomen kijk herinner ik mij dat, dat Godelieve mij eens iets van de natuur liet zien. We stonden bij een prachtige beuk ergens in Hilversum en ze gaf mij een spiegeltje liggend op mijn hand. Of ik door dat spiegeltje wilde kijken en wat zag ik?

 

Takken van twee bomen in de lucht die in elkaar overliepen en ze vroeg mij of ik als een vogel van de ene tak op de andere tak wilde springen, zoals je dat visualiseert.

Schitterend vond ik dat want ik voelde de vrijheid van de vogel in mij door te blijven kijken in dat spiegeltje.

Reactie labyrint lopen, Guny:

Godelieve had me gevraagd om met een persoonlijk thema of vraag op weg te gaan. De sessie begon met een meditatieve oefening om open en ontspannen aan de loop te kunnen beginnen. Alle gedachten die van het thema af gingen leiden, kon ik lopende naar de aarde af laten glijden, en op de terugweg was het juist de voedende energiestroom vanuit de aarde die mijn loop begeleidde. Godelieve zat op een stoel en volgde me een mantra zingend.

 

De smalle paden kronkelden in het rond, naar het midden toe en daarna weer terug naar de buitenrand. Stap voor stap volgde ik het pad en vaag hield ik mijn thema in gedachten en zoekend stappend met de zang van ver, zo voelde het, vervolgde ik het pad. Eerst onwennig, onzeker maar hoe dichter ik bij het centrum kwam hoe lichter, blijer voelde ik me. In het midden gekomen, voelde ik me heel veilig en zeker. Ik wist nu dat mijn thema geen thema meer hoefde te zijn. Ik mocht er zijn en zo was het goed. De terugweg was heel licht en ik vertraagde mijn passen om zo lang mogelijk deze lichtheid te blijven voelen.

Uitspraken van bomen

Taxus: Het leven is een experiment.

 

Paardenkastanje: 'Het is zoals het is.'
'Ik voel wel, maar er is geen goed of slecht.'

 

Een beuk gaf exact, in meters, de omtrek van zijn kroon aan, toen ik wilde testen of ik het niet zelf verzon. Een andere beuk liet me zijn scheefstand voelen, toen ik vroeg of ik mocht voelen wat hij voelde.

 

Een beuk liet me zien: kracht is kwetsbaar.
Een vlinder toonde me: kwetsbaarheid is kracht.

 

Oude Eik (veel weggezaagde takken): 'Het zijn maar grijze haren.'
'Lach! Ook al ben ik van buiten gekwetst, ik ben heel krachtig.'

 

Hunebedstenen: 'Wij zijn allen immigranten.'

houtvuur op de stenenkleed met labyrinth op het grasboomkruinen van onderaf gezien

Kijk om te zien welke tocht er binnenkort gepland staat in de

Agenda

Animatie van verschillende foto's van onder andere dansende bomen